ECREA

European Communication Research
and Education Association

Log in

Senior lecturer in Media and Communication

26.01.2024 12:51 | Anonymous member (Administrator)

Malmö University

Ref P 2024/160

Malmö universitet är ett nyskapande, urbant och internationellt lärosäte som tack vare engagerade och erfarna medarbetare bidrar till samhällsutveckling. Hos oss arbetar lärare, forskare och andra medarbetare med olika kompetenser tillsammans för att bedriva utbildning och forskning av hög kvalitet. Alla yrkeskategorier och roller är viktiga. Du är välkommen att söka jobb hos oss! 

Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på Malmö universitet: Jobba hos oss.

Vi söker 

Universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap på Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), vid Fakulteten för kultur och samhälle.

Innehåll och arbetsuppgifter 

Arbetsuppgifterna består av kursansvar, planering, undervisning, och examination på kurser inom medie- och kommunikationsvetenskap främst på svenska och i viss mån på engelska. Pedagogiskt utvecklingsarbete, egen forskning och samverkan med det omgivande samhället ingår också i arbetsuppgifterna. Det ges även möjlighet att undervisa på andra program och friståendekurser på K3.

Behörighet 

Behörig att anställas som universitetslektor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet och har avlagt doktorsexamen, eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

För anställningen krävs även högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst 15 högskolepoäng eller motsvarande formaliserad högskolepedagogisk utbildning. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav och då ska en sådan utbildning påbörjas inom ett år från anställningens start. 

Utöver formell kompetens gäller som allmänt behörighetskrav att universitets medarbetare är lämpade för och har de personliga förmågor i övrigt som behövs för att fullgöra anställningen väl och för att företräda universitetet på bästa sätt.  

För denna anställning krävs specifikt:   

  • Avlagd doktorsexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap eller annat relevant område.
  • Dokumenterade mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
  • Erfarenhet från att undervisa på svenska och engelska inom området.
  • God kännedom om det medie- och kommunikationsvetenskapliga forskningsfältet
  • Kunna utföra administrativa uppgifter på svenska
  • God samarbetsförmåga med både kollegor och studenter

Särskilt meriterande för denna anställning: 

  • Docentkompetens
  • Publicerad utanför akademin
  • Erfarenhet från medieproduktion i någon form.
  • Dokumenterad förmåga att erhålla extern forskningsfinansiering i konkurrens 
  • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta i tvärvetenskapliga miljöer 

Bedömningsgrunder 

Som bedömningsgrunder vid anställning av en universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten (Högskoleförordningen 4 kap 4 §).  

En universitetslektor ska vara etablerad inom sitt vetenskapsområde med hänsyn tagen till ämnesinriktningens särart och tradition. 

En universitetslektor ska uppvisa: 

  • Dokumenterad kompetens inom ämnet 
  • Dokumenterad förmåga till kommunikation och samverkan med aktörer i andra delar av samhället med tydlig anknytning till utbildning och forskning 

Med pedagogisk skicklighet avses: 

  • Dokumenterad förmåga att med hög kvalitet genomföra och leda utbildning med olika undervisningsmetoder inom högre utbildning 
  • Dokumenterad erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete och en reflekterande redogörelse kring den egna pedagogiska grundsynen och praktiken 
  • Dokumenterad förmåga till forskningsanknytning av utbildning beträffande såväl innehåll som pedagogik 

Med vetenskaplig skicklighet avses: 

  • Dokumenterad förmåga att självständigt bedriva forskning av hög kvalitet 
  • Forskning inom områden med relevans för aktuell anställning 
  • Aktiv delaktighet i vetenskapssamhället 

Fakultet, institution och forskningsmiljö 

Fakulteten för kultur och samhälle

Vid Fakulteten för kultur och samhälle forskar och undervisar vi om många av vår tid stora frågor – exempelvis de som handlar om global politik, nya medier och hållbar stadsutveckling – från humanistiska, samhällsvetenskapliga och designvetenskapliga utgångspunkter. Vi är en kreativ, föränderlig och gränsöverskridande akademisk miljö som präglas en hög grad av internationalisering och samverkan med andra, såväl inom som utanför akademin. Vår verksamhet är placerad mitt i Malmö, men våra perspektiv omfattar hela världen. Vi är organiserade i tre institutioner: Urbana studier, Globala politiska studier och Institutionen för konst, kultur och kommunikation. Läs mer om Kultur och samhälle här.

Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation (K3) har cirka 100 medarbetare och 1200 studenter och erbjuder tvärvetenskapliga utbildningar på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå inom media, kultur och design. Vi är inriktade på kreativ, kollaborativ och kritisk forskning och utbildning med ett stort offentligt engagemang. Vi erbjuder ett brett spektrum av forsknings- och utbildningssamarbeten i en miljö som fått högsta betyg i ERA19s forskningsutvärdering. Här kombineras traditionell vetenskaplig och akademisk teori med konstnärliga metoder och praktiska moment. Vi för samman konst, kultur, teknik, design och kommunikation på nya och innovativa sätt, i både pedagogik och forskning. Läs mer om K3, inklusive vår utbildning, samverkan och forskning  här.   

Enheten för Medie- och kommunikationsvetenskap

Mediaenheten består av lärare, forskare och doktorander. Våra utbildningar har en inriktning på kritik, handling och gestaltning som innebär ett brett angreppsätt på medier och kommunikation. En central tematik är kritisk teoretisk kunskap om mediernas villkor, betydelser och användning i olika sammanhang. En annan tematik är att genom handling navigera och producera i och genom olika medier, bland annat i form av egna projekt och gestaltningar. Utbildningen utgår ifrån ett studentaktivt lärande i olika former där studenten utvecklar sin ämnesmässiga kompetens samt förmåga till analys, kommunikation och gestaltning.

Följande program finns på enheten:

  • Medie-och kommunikationsvetenskap: kritik, handling och gestaltning, kandidat som ges på svenska på campus
  • Media and Communication Studies: Culture Collaborative Media, and Creative Industries, master som ges på engelska i hybrid form
  • Communication for Development. Master som ges på engelska i hybrid form

Vi har även fristående kurser inom mediaproduktion och undervisar på andra program på K3.

Forskning inom Media miljön

K3 lockar lärare och forskare inom flera olika discipliner. Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3) studerar mediers betydelse för kultur och samhälle samt för mänskligt tänkande och vardagsliv, detta både ur ett historiskt och ett samtida perspektiv.

Forskningsprojekt kan handla om allt från digitala medier, aktivism och sociala rörelser, medieproduktionsprocesser och journalistik, publikaktiviteter, migration, algoritmer, datafiering och datakulturer, extremism och nät-radikalisering, kriskommunikation, museer och arkivprocesser, samt frågor om kultur och klass. En stor del av forskningen görs tillsammans med externa aktörer. Det gemensamma för forskningen är ett kritiskt perspektiv med fokus på föränderliga maktrelationer, intersektionalitetsfrågor och handlingsperspektiv.

https://mau.se/forskning/forskningsamnen/medie--och-kommunikationsvetenskap/  

Upplysningar

Prefekt Marie Öhman, marie.ohman@mau.se

Enhetschef Charlotte Asbjørn Sörensen, charlotte.sorensen@mau.se

För praktiska frågor som rör anställningen och rekryteringsprocessen, kontakta HR-specialist Elin Tegnestedt, elin.tegnestedt@mau.se

Inför rekryteringsarbetet har Malmö universitet tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.  

Ansökan 

Du söker anställningen via Malmö universitets rekryteringssystem genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med instruktioner nedan och att den är universitetet tillhanda senast 2024-02-15. Din ansökan ska skrivas på svenska, engelska eller något av de nordiska språken. Du som sökande ansvarar för att din ansökan och dess bilagor översätts vid behov.  

I enlighet med Malmö universitets meritportfölj, skall ansökan innehålla: 

  • Curriculum vitae  
  • Dokumentation av pedagogisk skicklighet inkl. arbeten som åberopas, max 5 st. Arbetena laddas upp på urvalsfråga 6.  
  • Dokumentation av vetenskaplig skicklighet inkl. Arbeten som åberopas, max 5 st. Arbetena laddas upp på urvalsfråga 7. 
  • Professionell/klinisk skicklighet (om det är aktuellt) 
  • Akademiskt ledarskap och skicklighet (om det är aktuellt) 

Ansökan skall även innehålla: 

  • Examensbevis samt övriga relevanta betyg och intyg 
  • Kortfattad redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och annan verksamhet som är av betydelse med hänsyn till den sökta befattningen inklusive en vision om den sökandes framtida forskning och undervisning 

Anställning av universitetslärare vid Malmö universitet regleras i Malmö universitets anställningsordning. 

Meriterna ska dokumenteras enligt Malmö universitets meritportfölj för lärare/forskare. 

Ansökningshandlingar

Vi tar emot ansökningshandlingar digitalt. Fysiska handlingar tas emot endast i

undantagsfall. Kontakta jobb@mau.se om du har böcker och eventuella andra handlingar

som inte kan skickas elektroniskt.

Övrigt 

Anställningen är tillsvidare på 100%. Provanställning kan komma att tillämpas.

Malmö universitet är en arbetsplats och ett lärosäte som strävar efter att ha ett öppet och inkluderande synsätt, där jämställdhet och lika villkor tillför mervärde i vår verksamhet. 

Malmö universitet tillämpar individuell lönesättning. 

Enligt arbetstidsavtalet har universitetslektorer minst 20 procents tid för egen forskning inom anställningen. Arbetsuppgifternas innehåll liksom fördelning mellan forskning, undervisning och administration kan komma att förändras över tiden.  

Tillträde 

15 augusti 2024 eller enligt överenskommelse.

Fackliga företrädare 

Saco-S Rebecka Johansson, rebecka.johansson@mau.se 

OFR/ST, Martin Reissner, martin.reissner@mau.se

Välkommen med din ansökan! 

#LI-MAU

Du ansöker senast 2024-02-15 genom att klicka på knappen nedan.

contact

ECREA

Chaussée de Waterloo 1151
1180 Uccle
Belgium

Who to contact

Support Young Scholars Fund

Help fund travel grants for young scholars who participate at ECC conferences. We accept individual and institutional donations.

DONATE!

CONNECT

Copyright 2017 ECREA | Privacy statement | Refunds policy